Islamitische gebedstijden


Gebedstijden van de salat

Salat, de naam van het gebed binnen de islam, is bedoeld om God te danken en te eren. Alle moslims in de hele wereld zijn verplicht dit gebed vijf keer per dag uit te voeren en vóór elke gebed wordt ook verplicht een rituele wassing uitgevoerd. Het gebed wordt uitgevoerd op tijden die zijn vastgesteld door middel van de stand van de zon, de zonsopgang, het hoogste punt van de zon, de zonsondergang en het begin van de nacht. 


Gebedstijden

De Koran schrijft voor dat het gebed altijd op de volgende momenten moet worden gedaan:

Eerste gebed: bij zonsopgang 

Tweede gebed: net na de hoogste stand van de zon op de dag 

Derde gebed: ver in de namiddag 

Vierde gebed: bij zonsondergang, dit heet ook wel het avondgebed 

Vijfde gebed: bij de aanvang van de nacht  Ieder gebed begint met een oproep vanaf de minaret van de moskee, de azan genaamd. 

Door alle veranderingen van de stand van de aarde ten opzichte van de zon, veranderen de gebedstijden dagelijks en vanwege de verschillende tijdszones op aarde, zijn de tijden ook per zone en dus per land, verschillend. Omdat de tijden verder niet heel specifiek zijn benoemd, kunnen de gebedstijden dus ook nog per plaats verschillen. In iedere moskee worden de eigen gebedstijden per dag op een bord aangegeven en ook op internet is precies te vinden wat de verschillende gebedstijden per stad zijn. De gebedstijden worden vaak berekend via MWL, wat staat voor Muslim World League Juristic en op het internet zijn vaak de precieze gebedstijden per stad te vinden. Kijk voor actuele gebedstijden voor Nederland op Sunnah Center Winkel


De salat

De dagelijkse vijf gebeden worden over de hele wereld uitgevoerd in een vaste volgorde en ze zijn overal in het Arabisch. Mensen die later tot moslim bekeerd zijn en het Arabisch niet machtig zijn, mogen het gebed een poos in hun moedertaal uitspreken, maar op een gegeven moment moeten ook zij overgaan tot het Arabisch. De salat kan alleen of in een groep worden uitgevoerd. Bij groepsverband is er altijd een voorganger, een imam.  Het gebed start en opnieuw klinkt de oproep tot het gebed. Dit is eigenlijk de tweede oproep en vindt plaats in de gebedsruimte zelf. Iedere aanwezige volgt na deze tweede oproep strikt alles wat de imam zegt en doet.  Iedere vrijdagmiddag zijn alle mannelijke moslims verplicht voor het gebed naar de moskee te komen. Men gaat ook verplicht naar de moskee op een aantal feestdagen, zoals die van het Suikerfeest en het offerfeest. Tijdens deze feesten is het gebruikelijk om speciale gebeden te doen, meestal met grote groepen bij elkaar.

Over ons

Jurrijns Islamitische warenblog

Welkom op mijn blog. Ik heet Jurrijn maar mijn Islamitische naam is Ilias en op een marktplein ergens in Nederland sta ik wekelijks met mijn kraampje met islamitische waren. Deze islamitische waren heb ik de afgelopen jaren in mijn reizen door het Midden-Oosten verzameld maar sommige heb ik zelf ingekocht in Nederland zelf. Ik wil alle Nederlanders meer vertellen over het geloof dat ik uit en de spullen die te maken heb met de Islam. Daarom geef ik ook nog presentaties over mijn geloof in verschillende regionale basisscholen. Maar dit is voor mij nog te weinig, ik wil meer mensen overtuigen om kennis te maken met mijn geloof. Daarom verzoek ik je om mijn blog te bekijken voor informatie. Veel leesplezier.

Zoeken

Categorieën

Recente artikelen

13 oktober 2017
Gebedstijden van de salat Salat, de naam van het gebed binnen de islam, is bedoeld om God te danken en te eren. Alle moslims in de hele wereld zijn ve